Okulumuzda Advanced Placement (AP) Öğretim Programları

Okulumuzda Advanced Placement (AP) Öğretim Programları

14.12.2021 1481

 

Dünyada 6000'den fazla üniversitenin üyesi olduğu College Board'un Türkiye temsilcisi Worldwide Cultural Exchange Program (WCEP) Turkey ile Okulumuz Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi arasında Advanced Placement-AP Öğretim Programını (İleri Düzey Yerleştirme) uygulamak üzere işbirliği protokolü 06.12.2021 tarihinde imzalandı. Okul müdürümüz Yusuf ALTUNBAŞ ve WCEP Turkey Yöneticisi Volkan CERRAHOĞLU'nun karşılıklı attığı imzalar sonrası Advanced Placement-AP (İleri Düzey Yerleştirme) programı başta olmak üzere uluslararası eğitim programları ve müfredatlarının Okulumuzda uygulanması konusunda önemli bir aşama gerçekleşmiş oldu.

Advanced Placement (AP) Öğretim Programları Nedir?

Advanced Placement-AP Öğretim Programı (İleri Düzey Yerleştirme), Öğrencilerimize gerek derslerin içerik ve işlenişi gerekse bilgiyi ölçme tarzı ile öğrencilere daha lisedeyken üniversite seviyesindeki dersleri alma ve üniversitede bu derslerden muaf olma olanağı sunmaktadır. ABD ve  60'tan fazla ülkede AP Programı uygulanmakta ve tanınmaktadır. Özellikle öğrencilerin yurt dışı üniversite başvurularında kabul aşamasında, bir öğrencinin lise döneminde AP dersleri almış ve sınavlardan başarıyla geçmiş olması akademik eğitim için hazır olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. AP derslerini alıp, sınavlarda başarılı olan öğrenciler hem üniversitelere başvuru sürecinde standart başvuru yapan öğrencilere göre daha avantajlı olurlar hem de üniversiteye başladıklarında bu derslerden muaf olma şansını yakalarlar. Ayrıca çift-anadal programlarında (double major) daha kolay okuyabilirler.

Advanced Placement (AP) Öğretim Programları Dayanağı;

Milli Eğitim Bakanlığı, Tebliğler Dergisi, Kasım 2019-2746 Sayısı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın  04/11/2021 Tarih ve 29 Sayılı Kararında Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 03/10/2019 tarihli ve 83203306-45.99-E.18965527 sayılı yazısı ekinde Başkanlığımıza gönderilen ve Başkanlığımızca oluşturulan komisyonlarca ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde incelenen Ortaöğretim Advanced Placement (AP) Öğretim Programları'nın 2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren 11 ve 12. sınıflardan başlamak üzere uygulanması uygun görülmüştür.

Bu kapsamda imzalanan protokol ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 04/11/2021 Tarih ve 29 Sayılı Kararı doğrultusunda Okulumuz Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi'nde Ortaöğretim Advanced Placement (AP) Öğretim Programlarının (AP Matematik Kalkülüs AB, AP Matematik Kalkülüs BC, AP Fizik 1, AP Fizik 2, AP Kimya, AP Biyoloji, AP Avrupa Tarihi, AP Dünya Tarihi, AP Psikoloji, AP Makroekonomi, AP Mikroekonomi, AP İngiliz Dili ve Kompozisyon, AP İngiliz Edebiyatı ve Kompozisyon, AP Sanat Stüdyosu İki Boyutlu Tasarım ve Çizim Dersi Öğretim Programları) uygulanmasına başlanılacaktır.

 AP Öğrenciye Ne Kazandırır?

Lise hayatında AP dersleri alan öğrenciler, 60'tan fazla ülkede üniversiteye kabulde önemli bir avantaj sahibi olmakta, ayrıca aldıkları derslerden üniversitede muafiyet alarak, dönem veya kredi kazanma imkânına sahip olmaktadır. Program ayrıca, öğrencilere İngilizce dilinde üst düzey sözlü ve yazılı iletişim becerileri ile bilgiye erişme, bilgiyi analiz etme, eleştirel düşünme, problem çözme gibi akademik beceriler kazandırır.

Programın Uygulanması Nasıl Olacaktır;

Program öncesi öğrencilerin girilen İngilizce yeterlilik sınavını başarıyla geçen öğrenciler lise hayatı boyunca en az 3 AP dersinden başarılı olarak AP Scholar Belgesi, 5 AP dersinden başarılı olarak ise AP Diploması sahibi olmaktadır. AP eğitimleri, okul derslerinde bir azalmaya neden olmaksızın normal eğitim döneminde verilmekte, sınavları ise her yıl Mayıs ayında dünya çapında yapılmaktadır.

14-12-202114-12-202114-12-202114-12-202114-12-202114-12-2021